Hangos-térkép nyitólap

Tatabánya Járásbíróság

 

Áttekintő térkép

Az ötszintes, téglalap alapú épület az Előd vezér út 17. szám alatt található. Az épületnek egy bejárata van, amely az utcafrontra néz, a téglalap alap hosszabbik oldalának jobb felén.
Mozgássérültek számára az épülettel szemben alakítottak ki parkolót. Az ügyfelek által használt helyiségek túlnyomó része a földszinten és az 1. emeleten van. A Munkaügyi bíróság helyiségei a 2. emeleten találhatóak.
A szintek közötti átjárást egy lépcső és a lift teszi lehetővé, mindkettő az épület keleti oldalában kapott helyett.
A lépcsőt a bejárattal szemben találjuk, az alagsortól a padlástérig vezet. Balra forduló, egypihenős, jobb oldalon dupla, bal oldalán hagyományos korláttal ellátva. A pihenők szemközti oldali fala mentén dísznövények jelenthetnek akadályt. Az 1. és a 2. emelet közötti lépcsőfordulóban rácsos ajtót találunk, amely mágneskártyával nyitható.
A hangjelzéssel is ellátott lift az északi fal mentén, a lépcsőház mögött indul. Bemondja az emeletek számát, a lift mozgásának irányát, valamint jól érzékelhető Braille feliratos gombsor is segíti a használatát. Hívógombja a jobb oldalon van. Alagsortól a 3. emeletig közlekedik.
A folyosón való közlekedést, az ajtók lokalizálását ragasztott vezetősáv segíti. A domború PVC-felület két párhuzamos csíkban halad, elágazásokat megszakadással jelzi, bejáratokhoz rövid ágban visz. Felületében nem, de színében eltérő halványbarna színű; gyenge kontrasztot képez a sötétzöld járólapon. Az ügyfelek által látogatott helyiségekhez vezet.
Az épületben való tájékozódást tapintható alaprajzi térkép segíti, mely minden szinten megtalálható, a liftből kilépve, a bal oldali falon, kivéve a földszintet, ahol a szélfogó bal oldalán kapott helyet. A jelmagyarázatos térkép domború, egyszerű alaprajzzal ellátott, jól értelmezhető, kezelhető, Braille feliratai arányosak, jól tapinthatóak.
Az ajtók azonosítását szabványos Braille felirat segíti, mely a kilincs felőli oldalon, megfelelő magasságban kapott helyet. A felirat a helyiség számát és funkcióját jelöli.
Az ajtók számozása szintenként történik, a lépcsőtől jobbra, nyugat felé kezdődően. A tárgyalótermek számozása római számmal, a teremszámozástól függetlenül történik, térképünkön is így alkalmazzuk.
A folyosók megvilágításában a mesterséges fény dominál, mely felülről érkező neonvilágítás.
A földszinti és az 1. emeleti folyosók fala derékmagasságig sötét lábazattal ellátott, fölötte sima fehér, festett falfelületet találunk. Az ajtók fehér színűek, kivéve a tárgyalótermi bejáratokét, melyek bordó, bőr felületűek, környezetüktől színükben erősen elütnek. A többi szint fala az ajtókhoz hasonlóan sima, fehérre festett, így nehezen lokalizálhatóak a bejáratok. Ez utóbbi szintek folyosóit PVC fedi.
A falfelület lehetővé teszi a falkövetést, de a legtöbb szakaszon padok, irodai eszközök, székek akadályozzák a fal menti haladást.

Megközelítés

Az épület előtt széles, kétoldali korláttal, illetve középső duplakorláttal ellátott, felfelé vezető lépcsősort találunk. Mozgássérültek a bal oldali korlátlift segítségével hidalhatják át a szintkülönbséget.
Felérve, tető alá érkezünk, előttünk, egymás mellett, két kétszárnyú üvegajtót találunk, a jobb oldali a bejárat, a bal oldali pedig, a kijárat. A könnyebb megközelítés érdekében, célszerű a jobb oldali korlát mentén haladni.